Prinsjesdag – Wat zijn de financiële veranderingen?

De plannen voor 2020 zijn weer bekend gemaakt met Prinsjesdag. Welke veranderingen ga je volgend jaar zeker merken?

Na Prinsjesdag weet je weer wat er gaat veranderen. Er is slecht nieuws over de vennootschapsbelasting en over de zelfstandigenaftrek. Wat zijn de gevolgen?
De verbetering van de koopkracht is het paradepaardje met Prinsjesdag. Deze cijfers zeggen hoeveel we volgend jaar meer te besteden krijgen. Maar ze zeggen voor jou individueel niet zoveel, want het gaat om gemiddelden en het is maar een indicatie. De politiek verwacht voor 2020 een stijging van de koopkracht van 2,1 procent. Vooral werkenden gaan er sterk op vooruit met een stijging van 2,4 procent. Gepensioneerden zijn veel slechter uit met maar een stijging van 1,1 procent.

De vennootschapsbelasting zou omlaag gaan
Voor bedrijven met een winst boven de 200.000 euro, zou de belastingdruk verlaagd worden van 25 naar 22,55 procent. En per 2021 verder dalen naar 20,5 procent. De verlaging is één jaar uitgesteld en gaat dus pas per 2021 in, maar de verlaging wordt ook nog minder groot.

Zzp’ers verliezen fiscaal voordeel
De zzp’ers die aan de gestelde eisen voldoen hebben recht op een zelfstandigenaftrek van 7.280 euro, maar het fiscaal voordeel gaat omlaag. Het voordeel zakt namelijk naar 5.000 euro. Het wordt wel een geleidelijke daling. In stapjes wordt de verlaging gedurende een periode van tien jaar doorgevoerd.

Per 2022 gaat de vrijstelling op spaargeld omhoog van 30.360 euro nu naar 440.000 euro. ​

Belasting op spaargeld valt voor de meeste spaarders weg
Over spaargeld wordt op dit moment veel gesproken in de media, en dat is ook niet zo vreemd. De spaarrente staat namelijk maar een fractie van nul af. Toch moeten we wel belasting betalen over het rendement op ons spaargeld. Dat blijft zo in 2020, maar er zitten wel ingrijpende veranderingen aan te komen. Per 2022 gaat de vrijstelling op spaargeld omhoog van 30.360 euro nu naar 440.000 euro. Dit wordt betaalt door beleggers juist extra te belasten.

Vastgoed beleggers betalen de rekening
Beleggers die met geleend geld in het vastgoed (of in andere beleggingen) zijn gestapt betalen de rekening. Zij draaien op voor de veel hogere vrijstelling voor spaarders. Deze beleggers gaan namelijk veel meer belasting betalen, de zogenaamde vermogensrendementsheffing. Dit geldt ook als je niet onder de noemer belegger valt, maar wel een tweede woning met een hypotheek erop bezit. 

Wordt de energierekening in 2020 weer hoger?
Vorig jaar met Prinsjesdag is een gemiddelde verhoging van de energiekosten voorspeld van 108 euro. Ze zaten er compleet naast, want de gemiddelde energierekening ging met 334 euro omhoog. Ruim drie keer zoveel dus. De belastingen vormen een groot deel van de energiekosten, dus het is van groot belang wat de belastingen gekoppeld aan de energierekening doen. Vorig jaar zijn de belastingen verhoogd. Toen kwam er een politieke toezegging dat de belastingen weer verlaagd zouden worden. Deze toezegging zijn ze inderdaad nagekomen. De belasting valt in 2020 dus weer lager uit.

In hoofdlijnen gaan alle Nederlanders er dus op vooruit.

Heb je vragen over jouw financiële situatie of wil je besparen op de vaste lasten? Wij kunnen jou helpen om jouw doelen te realiseren.